Tip: Vertel iemand over uw plan om orde op zaken te gaan stellen.

Ik verhuis en ik neem mee

Verschenen in het Witte Weekblad op 26 mei 2010  

                                                                                                                                                                                                                                                                                              Verhuizen is voor veel mensen hèt moment om orde op zaken te stellen. Wie verhuisplannen heeft, kan maar beter op tijd beginnen met bedenken wat wel en niet meegaat naar het nieuwe huis. Of u nu groter of kleiner gaat wonen, het heeft geen zin om dingen mee te nemen die u toch niet meer gebruikt. Wie zijn huis wil organiseren, doet er goed aan ook eens door die bril te kijken. De volgende oefening geeft u vast een voorproefje.
Stelt u zich voor dat uw nieuwe huis evenveel ruimtes heeft als uw huidige. Hoe gaat u die ruimtes gebruiken en wat komt erin te staan? Neem u voor in iedere ruimte alleen die spullen neer te zetten die u ook daadwerkelijk nodig heeft en gaat gebruiken. Welke dingen vallen dan af?
Schrijf er eens een paar op en noteer achter elk item waarom u het niet mee zou nemen. Schrijf ook eens een paar dingen op die u wel meeneemt ook al doet u er niets (meer) mee. Op deze manier krijgt u duidelijk welke dingen belangrijk voor u zijn en welke niet. We hebben nu eenmaal allemaal dingen in huis die geen echte functie (meer) hebben maar die ons nu eenmaal dierbaar zijn en die we dus nooit weg zullen doen.
Kies nu de ruimte met de meeste spullen die u niet mee zou verhuizen. Zet in deze ruimte een kratje neer en zet alles hier in. Dek dit kratje af. Laat het vervolgens een week staan. Probeer u na die week te herinneren wat er in de krat zit. Wat u zich niet meer voor de geest kunt halen kan zeker weg. Van wat u zich nog wel kunt herinneren kan vast ook een deel weg, maar u kunt zich nog bedenken.
Zoek voor alles wat definitief weg mag een goede oplossing. Maak iemand anders blij, breng het naar de kringloop, hang een briefje bij de supermarkt of zet het artikel op internet. Een leuke manier om van spullen af te komen is door ze op  http://www.gratisoptehalen.nl  te zetten.
Met deze oefening kunt u zonder verhuisplannen toch een aantal zaken definitief uit uw leven verwijderen. Vindt u een heel huis een te grote opdracht? Richt uw aandacht dan op de kamer waar u zich het meest aan ergert.
Geen inspiratie opgedaan?
Mijn naam is Babs van Hasselt. Ik ben Professional Organizer. U kunt met mij een afspraak maken voor een opruimsessie bij u thuis of op het werk.  Kijk voor meer informatie op  www.vanhasseltorganizing.nl of bel 06 30774264.