Tip: Vertel iemand over uw plan om orde op zaken te gaan stellen.

Van groot naar klein

Verschenen in het Witte Weekblad op 2 juli 2008

Voor veel ouderen onder ons breekt eens het moment aan dat men moet overwegen om kleiner te gaan wonen. Dan staat u voor de moeilijke taak om een selectie te maken uit al die dierbare spullen die u in de loop der jaren om zich heen hebt verzameld. Wat gaat mee, wat niet, en vooral, wat doet u met de spullen die niet mee kunnen?

Als u kinderen heeft kan het zijn dat er van hen op zolder nog dozen oude schoolspullen, speelgoed, foto’s en diploma’s staan. Daar zullen kinderen dan zelf een beslissing over moeten nemen. Stel wel een duidelijke regel: van hun spullen neemt u zelf niets meer  mee naar uw nieuwe woning. Iets anders is het met de voorwerpen waar u zelf een speciale herinnering aan heeft. Koop per kind een mooie doos en stop daar de voorwerpen in waar u geen afstand van wilt doen.

Uw huis staat vol meubels en andere zaken die lang niet allemaal mee kunnen. Teken daarom een plattegrond op maat van de nieuwe woonruimte en vul de ruimtes met wat u wel mee wilt nemen. Van alle overige spullen maakt u een lijst. Stuur deze lijst naar uw familie en/of vrienden en vraag hen of ze willen aankruisen wat  ze willen overnemen. Inventariseer de teruggestuurde lijsten en maak een zo eerlijk mogelijke verdeling.

Als u moeite heeft om afstand van dingen te doen, vraag dan een onafhankelijk persoon om samen met u het huis door te gaan. Het is belangrijk om dit met iemand te doen die zelf geen emotionele band met de spullen heeft. Geef bij ieder voorwerp argumenten waarom het mee zou moeten naar de nieuwe woning. Er ontstaat dan vanzelf een indeling van wat absoluut noodzakelijk is,   zoals een bed en een kledingkast, en dingen die niet direct noodzakelijk zijn. In deze laatste categorie zult u keuzes moeten maken. Bedenk dat we vaak dingen bewaren omdat we er veel geld voor hebben betaald. Maar wat is de waarde van dingen die u zelf niet meer gebruikt? Laat ze los en maak er een ander blij mee. Voor spullen met een emotionele waarde geldt: bewaar ze alleen als ze een prettige herinnering oproepen. Stap over de angst heen om iets weg te doen. Afstand doen van bezittingen kan een manier zijn om emotionele ballast kwijt te raken.

Blijft u onverhoopt toch zitten met meer dan u in de nieuwe situatie kwijt kunt, overweeg dan spullen op te slaan. Er zijn tegenwoordig gespecialiseerde bedrijven waar u bergruimte per m² kunt huren.

Er zijn veel mogelijkheden om dingen waar u afstand van wilt doen een tweede leven te geven. U kunt proberen er iets aan te verdienen door te adverteren in huis aan huis bladen of op internet. Bedenk wel dat de afhandeling hiervan tijd kost. U kunt ook  besluiten  zaken als kleding, boeken en huishoudelijke spullen weg te geven. Er zijn altijd  liefdadigheidsinstellingen zoals de kringloopwinkels die de spullen graag bij u komen ophalen.

Tip: Maak foto’s van spullen die niet mee kunnen en bewaar deze in een mooie map.

Wilt u graag onafhankelijke hulp bij het uitzoeken?
Mijn naam is Babs van Hasselt. Ik ben Professional Organizer. U kunt met mij een afspraak maken voor een opruimsessie bij u thuis of op het werk. Tevens kan ik workshops verzorgen. Kijk voor meer informatie op www.vanhasseltorganizing.nl of bel 06 30774264.

Professionele hulp bij het opruimen. Hoe werkt het?
Een Professional Organizer helpt u bij het structureren en ordenen van uw huis of werkplek. Na een eerste telefonisch contact volgt er een intakegesprek op de plaats die u georganiseerd wilt hebben. Aan het einde van het gesprek worden er afspraken gemaakt over het plan van aanpak, de kosten en de geschatte duur van de opruimsessie. Op de afgesproken dag(en) gaat letterlijk alles wat zich in de te organiseren ruimte bevindt door uw handen. U beslist wat bewaard moet blijven en wat weg kan. Wat bewaard moet blijven wordt gesorteerd. Aan het eind van de sessie wordt de ruimte opnieuw ingericht.