Tip: Vertel iemand over uw plan om orde op zaken te gaan stellen.

Hoe verkoop ik mijn huis?

Verschenen in het Witte Weekblad van 115 september 2010

 

Het verkopen van een huis is in deze tijd geen gemakkelijke opgave. Op het moment dat er kijkers over de drempel stappen, is het dan ook zaak om uw huis zo goed mogelijk te presenteren. De eerste indruk is bepalend. Ga maar eens na wat ons opvalt als we voor het eerst bij iemand thuiskomen. Zonder dat we het ons bewust zijn noteren we de geur en de temperatuur van een huis en zodra we binnenzijn komt daar de inrichting bij.
Nu zal het iedere verkoper duidelijk zijn dat een overvolle kapstok of rondslingerende schoenen niet zorgen voor een goede eerste indruk. Niemand zal het in zijn hoofd halen een aanrecht vol afwas te laten staan. Maar ook in een opgeruimd huis kan de koper worden afgeleid. Laten we zeggen dat opruimen voor eigen gebruik verschilt van opruimen om een woning te verkopen.
Er zijn televisieprogramma’s waarin potentiële kopers door een makelaar langs een paar droomhuizen worden geleid. Aan al die huizen valt één ding direct op. De woningen zien er niet uit alsof de eigenaars ieder moment kunnen binnenvallen. Natuurlijk staan er meubels in de ruimtes en bedden in de slaapkamers, maar allerlei losse spullen die de gemiddelde mens om zich heen heeft, ontbreken. De kamers stralen rust uit en niets in de getoonde ruimtes leidt de blikken van de koper af.
De meeste van onze huizen staan te vol. De koper verliest hierdoor zicht op de ruimte die de woning biedt. Het maakt al verschil als u een stoel weghaalt of de bestaande meubels anders neerzet. In de keuken staat het aanrecht vaak te vol en in de slaapkamer hangen kleren aan de kastdeur. En dan wil een koper het hele huis zien, dus ook het schuurtje en de tuin. Drastisch opruimen is dan geboden.
U kunt zelf een heel eind komen door uw huis met de ogen van een koper te bekijken. Vraag iemand die u vertrouwt eens om het huis door te lopen en u op zaken te wijzen die kunnen afleiden. Veel makelaars bieden verhuisstyling aan. Het kan het verkoopproces behoorlijk versnellen als u hier gebruik van kunt maken.
En natuurlijk is een verhuizing hét moment om eens grondig op te ruimen. Wat u niet meer gebruikt hoeft ook niet mee naar het nieuwe huis. Daar komt dan alleen te staan wat u echt gebruikt of wilt bewaren. Ook als u verhuist naar een grotere woning!
Liever samen verkoopklaar maken?
Mijn naam is Babs van Hasselt. Ik ben Professional Organizer. U kunt met mij een afspraak maken voor een opruimsessie bij u thuis of op het werk. Kijk voor meer informatie op www.vanhasseltorganizing.nl of bel 06 30774264.