Tip: Vertel iemand over uw plan om orde op zaken te gaan stellen.

Rommeltest

Verschenen in het Witte Weekblad op 28 april 2010

Onlangs mocht ik voor een groep vrouwen iets vertellen over het beroep van Professional Organizer. Dat is altijd erg leuk om te doen. Ik vertel dan waar het beroep oorspronkelijk vandaan komt, iets over de beroepsvereniging van Professional Organizers ( www.nbpo.nl) en hoe een organizer te werk gaat. Ook besteed ik veel aandacht aan de achterliggende oorzaken van ongeorganiseerd zijn.
Voor mensen die zichzelf niet direct een organizer in huis zien halen, geef ik tips over zelf organiseren, gelardeerd met (anonieme) verhalen uit de praktijk. Maar het hoogtepunt van zo’n lezing is altijd de Rommeltest. Met het invullen van een simpele vragenlijst krijgt u al snel antwoord op de vraag of u zelf misschien hard op weg bent om ongeorganiseerd te worden.
Als de score is vastgesteld, komt het moment der waarheid. Onder grote hilariteit stellen we vast welke leden van het gezelschap maar eens met de bezem door hun huis moeten. Een paar dappere vrouwen gaven aan meteen de volgende dag aan de slag te willen gaan. De projecten liepen van de schuur tot alle spullen die zich onder de bank in de woonkamer hadden genesteld.
Belangrijkste tip die ik kan geven bij het zelf organiseren is om de klus klein te houden en steeds een stukje te doen. Wie te voortvarend te werk gaat kan zichzelf wel eens tot aan de knieën in de rommel terugvinden, terwijl de moed dan allang in de schoenen is gezonken. Begin met die ene plank, dat laatje, die meterkast of kapstok. Ga niet langer dan een uur aan de slag en stel uzelf een beloning in het vooruitzicht.
Stel zo’n klus niet uit en bedenk nu wat u deze week nog gedaan wilt hebben. Pak er zo iedere week weer een stukje bij. Houd de spullen die u een tweede leven gunt niet te lang in huis,maar breng ze naar de kringloopwinkel of een andere instelling.
Zelf ben ik deze week met een kratje vol spulletjes naar een kringloopwinkel getogen. Alle zaken in het krat waren nog van prima kwaliteit en het gaf me een fijn gevoel dat ze nog iemand anders van pas konden komen. Begrijp me goed, ik kom wekelijks bij zaken als de kringloop, maar dan met spullen van cliënten. Die lever ik af en ik rijd dan direct door. Maar nu ging het om mijn eigen spullen. Misschien dat ik daarom deze keer weer eens de zaak ben binnengelopen om met een mooie schaal weer naar buiten te komen. Ach, een organizer is ook maar een mens en ik ben nu eenmaal dol op Engels aardewerk!
Wilt u weten hoe georganiseerd uzelf eigenlijk bent? Doe de test op mijn website! Ik ben benieuwd.
Erg ontdaan van de uitslag?
Mijn naam is Babs van Hasselt. Ik ben Professional Organizer. U kunt met mij een afspraak maken voor een opruimsessie bij u thuis of op het werk. Tevens kan ik workshops verzorgen. Kijk voor meer informatie op www.vanhasseltorganizing.nl of bel 06 30774264.