Tip: Vertel iemand over uw plan om orde op zaken te gaan stellen.

Spreek eens af met uzelf

Verschenen in het Witte Weekblad op 17 maart 2010

Stel, er liggen wat klussen op u te wachten. Ze zijn heel verschillend van aard. Administratie die uitgezocht en afgehandeld moet worden, een gangkast die niet meer functioneert als de voorraadkast waarvoor hij ooit is ingericht, een paar lange mails naar dierbaren, een muur die geschilderd moet worden. Daarnaast zou u zo graag eens wat vaker een dag in de agenda leeg hebben om helemaal naar eigen goeddunken in te richten zonder dat een vervelend stemmetje in uw hoofd u eraan herinnert dat die muur nog steeds niet geschilderd is.
Veel mensen zullen dit herkennen. We doen de hele dag ons best, maar er blijven altijd zoveel klussen die nog gedaan moeten worden en die er de oorzaak van zijn dat we niet echt rustig zitten als we de boel de boel willen laten. Ze geven ons een gevoel van druk en maken dat we ons niet kunnen ontspannen. Aan de vraag wat we nu werkelijk met ons leven willen en of we nog wel op de goede weg zijn met ons werk of in onze relatie komen we al helemaal niet meer toe.
Wat helpt is om eens kritisch naar uw agenda te kijken. Daar staan al uw werkafspraken in, tandartsafspraken, verjaardagen en etentjes, maar waarschijnlijk geen afspraken met uzelf. Wij zijn niet gewend om afspraken met onszelf te maken en als we het al doen, leggen we die niet vast in onze agenda. Dus als u al een ochtend in uw hoofd had vrijgehouden en er belt iemand die u niet teleur wilt stellen, dan sneuvelt zo’n vrije ochtend voor u het weet.
Om meer rust in uw hoofd te creëren moet u allereerst een ‘to do’ lijst maken. Daar komen alle klussen op te staan die op u drukken. Denk ook aan het grote plaatje, zoals nadenken over de toekomst of meer tijd voor uzelf hebben. Het opschrijven schept duidelijkheid. Haal dan uw agenda erbij en ga de klussen indelen. Vergeet niet de avonden er bij te betrekken. Wilt u meer tijd voor uzelf of voor uw gezin hebben? Zet dan voor de komende periode eens een streep door een dag en zorg dat daar geen afspraken komen te staan. Wilt u eens wat vaker naar een voorstelling, concert of film? Hou dan een paar avonden per maand daarvoor leeg en regel vast een oppas als u kleine kinderen heeft.
Als het aantal klussen zo groot is dat u het onmogelijk alleen afkunt, bedenk dan eens of u iemand kunt inschakelen om u te helpen. Als uw agenda het invoeren van klussen helemaal niet toelaat omdat de weken al helemaal volgepland staan, vraag u zich dan eens af of u nog wel op de goede weg bent.
Het idee achter het inplannen van vrije tijd is dat u echt kunt genieten van die vrije momenten omdat u weet dat u alle nog wachtende klussen ook een plek heeft gegeven.
 
Geen idee wat u met uw agenda aanmoet?
Mijn naam is Babs van Hasselt. Ik ben Professional Organizer. U kunt met mij een afspraak maken voor een sessie over time management. Kijk voor meer informatie op www.vanhasseltorganizing.nl of bel 06 30774264.