Tip: Vertel iemand over uw plan om orde op zaken te gaan stellen.

Van zomer naar winter

Verschenen in het Witte Weekblad op 30 september 2009

We genieten deze weken van een prachtige nazomer, maar onherroepelijk komt het moment dat we de slippers weer voor dichte schoenen moeten verruilen. Er zijn mensen met een zo uitgebreide kastruimte dat zij naadloos van zomer naar winter kunnen overschakelen, maar voor de meesten van ons moet er een weekend lang verhuisd worden van zolder naar kledingkast en vice versa.

Dit is een uitgelezen moment om niet klakkeloos alles om te wisselen maar om ook eens kritisch te kijken. Leg om te beginnen alles dat deze zomer niet is gedragen op een aparte stapel. Ga voor ieder kledingstuk na wat de reden is dat u het niet gedragen heeft en vraag uzelf af of het waarschijnlijk is dat u het volgend jaar wel zult dragen. Als het antwoord ‘nee’ is, bewaar het dan niet.

Er zijn veel manieren om van overtollige kleding af te komen. Kinderkleding kunt u vaak doorschuiven naar familie of vrienden met kinderen. Uw eigen kleding kan ook heel goed een tweede leven gaan leiden.  Bijzondere stukken kunt u aanbieden op Marktplaats; er zijn goede tweedehands winkels die uw kleding graag doorverkopen en kringloopwinkels zijn ook een optie. Representatieve kleding kunt u ook doneren aan de organisaties Dress for success en Strak in het pak. Het doel van deze organisaties is vrouwen, resp. mannen met een uitkering te helpen door hen gratis professioneel te kleden als ze een sollicitatiegesprek hebben.

Als u de lege kast weer in gaat ruimen, zorg dan dat u de kleding zoveel mogelijk sorteert: broeken bij elkaar, truien en vesten bij elkaar, shirts en jasjes op hangers. Als er onderin de kast nog ruimte is kunt u daar schoenen bewaren in dozen. Transparante dozen zijn geschikt omdat u dan in één oogopslag kunt zien wat erin zit. Laden zijn geschikt voor ondergoed, sokken en panty’s. In een kast met veel plankruimte kunt u werken met plastic draadmandjes; neem een mandje per categorie en u grijpt nooit meer mis.

Berg de zomerkleding pas op als ze gewassen of gestoomd is. Gebruik plastic zakken of vacuümzakken en stop deze in kratten. Zorg dat er geen vocht bij kan komen.

Tip: we dragen 20 % van onze kleding 80 % van de tijd. Houd hier rekening mee bij het uitzoeken.

Liever samen door de kasten?
Mijn naam is Babs van Hasselt. Ik ben Professional Organizer. U kunt met mij een afspraak maken voor een opruimsessie bij u thuis of op het werk. Kijk voor meer informatie op www.vanhasseltorganizing.nl , mail naar babs@vanhasseltorganizing.nl of bel 06 30774264.

Professionele hulp bij het opruimen. Hoe werkt het?
Een Professional Organizer helpt u bij het structureren en ordenen van uw huis of werkplek. Na een eerste telefonisch contact volgt er een intakegesprek op de plaats die u georganiseerd wilt hebben. Aan het einde van het gesprek worden er afspraken gemaakt over het plan van aanpak, de kosten en de geschatte duur van de opruimsessie. Op de afgesproken dag(en) gaat letterlijk alles wat zich in de te organiseren ruimte bevindt door uw handen. U beslist wat bewaard moet blijven en wat weg kan. Wat bewaard moet blijven wordt gesorteerd. Aan het eind van de sessie wordt de ruimte opnieuw ingericht.