Tip: Vertel iemand over uw plan om orde op zaken te gaan stellen.

Boekenwurmen, opgelet!

Verschenen in het Witte Weekblad op 26 augustus 2009

Een boekenkast kan zo snel en bijna ongemerkt vollopen. In het begin staan de boeken nog keurig op rij, maar er komt een moment dat er geen nieuwe boeken  meer bij kunnen. Ze worden zolang even horizontaal bovenop de andere gelegd en voor je het weet is de boekenkast een janboel van jewelste waar niemand meer een titel in kan terugvinden.

Het loont daarom de moeite om eens per jaar de kast helemaal door te lopen. Houd een doos bij de hand voor de boeken die u niet meer terug gaat zetten. Iedereen heeft boeken in de kast waarvan hij weet dat hij ze nooit meer van kaft tot kaft zal lezen maar die zo’n goede herinnering opleveren dat ze mogen blijven. Kijk echter eens kritisch naar al die titels waarvan u zich niets meer kunt herinneren. Waarom zouden die nog plaats moeten blijven innemen?

Zo zijn er ook titels die u ooit heeft aangeschaft, maar die u waarschijnlijk toch nooit meer gaat lezen; geef ze door aan een volgende lezer. Hetzelfde geldt voor ooit gekregen boeken. Als u eigenlijk wel zeker weet dat u ze niet meer gaat lezen, laat ze u dan niet nog jarenlang verwijtend aanstaren. In de doos ermee!

Kookboeken en naslagwerken kunnen bewaard blijven als u ze regelmatig gebruikt. Kookboeken in ‘onbevlekte’ staat zijn waarschijnlijk nooit open geweest en mogen ook in de doos. Naslagwerken zijn snel gedateerd en zijn vaak al zo achterhaald dat u ook anderen hier niet meer blij mee kunt maken.

Houd soort bij soort, net als in een bibliotheek. Romans en non-fictiewerken moeten niet door elkaar staan. Houd ook Nederlandstalig en andere talen gescheiden en ja, het loont om romans op alfabet te zetten. Zoek non-fictie bij elkaar op onderwerp. U vindt een titel nu eenmaal makkelijker als geschiedenis, reizen en woordenboeken bij elkaar staan.

Veel mensen kunnen moeilijk boeken wegdoen bij de gedachte wat ze ervoor hebben betaald. Als u wilt proberen nog wat te verdienen aan uw titels, kijk dan eens op internet. Online boeken verkopen is een mogelijkheid, maar wel voor mensen met veel tijd en geduld. Kringloopwinkels zijn dankbare afnemers, maar er zijn ook veel kleine inzamelaars (denk aan kerken) die met de verkoop van tweedehands boeken een actie of een goed doel ondersteunen.

Is de kast weer eenmaal helemaal op orde, dan kan het helpen om als stelregel aan te houden: bij elk nieuw boek dat erin komt, moet er een ander boek uit. Hoeft u nooit meer zo’n opruimsessie te plannen!

Toch liever hulp bij het uitzoeken?
Mijn naam is Babs van Hasselt. Ik ben Professional Organizer. U kunt met mij een afspraak maken voor een opruimsessie bij u thuis of op het werk. Kijk voor meer informatie op www.vanhasseltorganizing.nl , mail naar babs@vanhasseltorganizing.nl of bel 06 30774264.

Professionele hulp bij het opruimen. Hoe werkt het?
Een Professional Organizer helpt u bij het structureren en ordenen van uw huis of werkplek. Na een eerste telefonisch contact volgt er een intakegesprek op de plaats die u georganiseerd wilt hebben. Aan het einde van het gesprek worden er afspraken gemaakt over het plan van aanpak, de kosten en de geschatte duur van de opruimsessie. Op de afgesproken dag(en) gaat letterlijk alles wat zich in de te organiseren ruimte bevindt door uw handen. U beslist wat bewaard moet blijven en wat weg kan. Wat bewaard moet blijven wordt gesorteerd. Aan het eind van de sessie wordt de ruimte opnieuw ingericht.