Tip: Vertel iemand over uw plan om orde op zaken te gaan stellen.

Pak de rommel aan!

Verschenen in het Witte Weekblad op 1 juli 2009

In het boekje  De 1-minuut organizer van Donna Smallin staan 500 tips voor een opgeruimd leven. Erg handig. Hoofdstuk 2 heet ‘Rommel opruimen’ en een paar tips hieruit wil ik behandelen.

Tip 1: Kun je niet beslissen wat je wilt houden en wat je moet weggooien? Stel jezelf de vraag: Wat is het ergste dat er kan gebeuren als ik het wegdoe? Als dat meevalt, kun je het voorwerp in kwestie missen.
Natuurlijk is het nooit helemaal uit te sluiten dat we iets opeens nodig hebben nadat we het weg hebben gedaan. Maar dat komt echt hoogst zelden voor. Meestal is het een opluchting als een voorwerp geen ruimte meer inneemt in ons huis en hoofd.

Tip 2: Als je iets bewaart omdat je het misschien nog eens kunt gebruiken, stel jezelf de volgende vraag:  Zou ik er gemakkelijk en voor weinig geld aan kunnen komen als ik het op een dag nodig heb? Doe er afstand van als het antwoord ja is.

Kijk, daar kunnen we wat mee! Deze vraag stel ik ook altijd aan cliënten die aarzelen of ze bepaalde voorwerpen al dan niet moeten houden. Veel te vaak hebben we het idee dat we iets nog wel eens gaan gebruiken. In de praktijk blijkt dit dus zelden het geval.

Tip 3: Bewaren of weggooien? Stel jezelf de volgende vragen:

  • Heb ik dit het afgelopen jaar nog gebruikt?
  • Heb ik het ooit nog nodig?
  • Moet ik het bewaren voor de belasting of een andere instantie?

Als het antwoord niet één keer ja is, doe je het artikel weg.

Helemaal duidelijk toch? En weet u, u kunt heel vaak iemand anders blijmaken met uw boeken, kleren, kinderspeelgoed of keukengerei. Breng het naar de kringloop of een vestiging van het Leger des Heils bij u in de buurt en andere mensen zijn er enorm mee geholpen. Voelt altijd goed, toch?

Tip 4: Verwijder alles wat je niet gebruikt maar toch niet weg kunt doen uit je onmiddellijke omgeving. Stop het in een doos. Schrijf op de doos wat erin zit en zet de datum erop. Als je na zes maanden of een jaar niets uit de doos hebt hoeven halen, doe je de hele doos weg.

Op deze manier maakt u zichtbaar wat u misschien eigenlijk wel weet. De spullen in de doos blijven op deze manier nog even onder handbereik, maar de kans dat de doos opengaat is heel klein. Een hele goede tip voor twijfelaars! Enne, na dat halve jaar ook echt doorzetten en tegen uzelf zeggen: het kan weg!

Toch liever hulp bij het uitzoeken?
Mijn naam is Babs van Hasselt. Ik ben Professional Organizer. U kunt met mij een afspraak maken voor een opruimsessie bij u thuis of op het werk. Kijk voor meer informatie op www.vanhasseltorganizing.nl , mail naar babs@vanhasseltorganizing.nl of bel 06 30774264.

Professionele hulp bij het opruimen. Hoe werkt het?
Een Professional Organizer helpt u bij het structureren en ordenen van uw huis of werkplek. Na een eerste telefonisch contact volgt er een intakegesprek op de plaats die u georganiseerd wilt hebben. Aan het einde van het gesprek worden er afspraken gemaakt over het plan van aanpak, de kosten en de geschatte duur van de opruimsessie. Op de afgesproken dag(en) gaat letterlijk alles wat zich in de te organiseren ruimte bevindt door uw handen. U beslist wat bewaard moet blijven en wat weg kan. Wat bewaard moet blijven wordt gesorteerd. Aan het eind van de sessie wordt de ruimte opnieuw ingericht.