Tip: Vertel iemand over uw plan om orde op zaken te gaan stellen.

Doe niet als Warhol…

Verschenen in het Witte Weekblad op 20 mei 2009

De beroemde Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol had een wel heel eigenaardige manier om zijn bureau op te ruimen. Als de hoeveelheid spullen hem teveel werd, smeet hij een deel ervan in een kartonnen doos die hij speciaal voor dat doel naast zijn bureau had staan. Als de doos vol was plakte hij hem dicht en verzond hem naar een adres in New Jersey.

Op deze manier heeft hij 612 kartonnen dozen gevuld en een overzicht van deze Time Capsules  is te zien op internet op www.warhol.org/tc21 . Bonnetjes, foto’s,  correspondentie en tijdschriften, alles kreeg een plek in dit ‘archief’ en Warhol hoefde zich er het hoofd niet meer over te breken.

Maar gewone stervelingen zoals u en ik hebben geen speciaal adres waar we met onze papiermassa naar toe kunnen en er zal zeker na onze dood geen volledige inventarisatie gemaakt worden van ieder snippertje papier dat wij niet definitief weg konden gooien. Wij zullen regelmatig op moeten ruimen als we niet willen dat de papierberg ons boven het hoofd groeit.

Een administratie bijhouden die op orde is, ligt binnen ieders bereik. Het enige wat dan nodig is, is de wil om er regelmatig tijd aan te besteden. Een administratie op orde krijgen is een ander verhaal. Maar ook hier begint het met de eerste stap en dus de eerste stapel.

Het sorteren van de stapels papier die u in de loop der tijd verzameld heeft, brengt vanzelf orde. Verzekeringen bij elkaar, een stapel voor alles wat met ziektekosten te maken heeft, bankafschriften, gas en licht, betaalde facturen en alles wat nog betaald moet worden. Als u maar eenmaal begint, komt de ordening vanzelf. En als die er eenmaal is, kunt u beslissen hoeveel mappen of ordners u nodig heeft om de papieren overzichtelijk op te bergen
Een aparte categorie vormen tijdschriften. U heeft wellicht een of meer abonnementen, maar niet altijd tijd om te lezen. Dan stapelen de tijdschriften zich op en het is zonde om ze ongelezen weg te doen. Toch moeten ook hier knopen worden doorgehakt. Spreek met uzelf van tevoren het aantal tijdschriften af dat u nog wilt lezen en maak een keuze uit de stapel.

De overgebleven tijdschriften kunnen wellicht hun weg vinden naar vrienden en kennissen, maar u kunt ook een stapeltje bij uw huisartsenpost, een buurthuis of een bejaardentehuis langsbrengen.
Het belangrijkste is uw motivatie om een begin te maken met het ordenen en er ook daadwerkelijk tijd voor vrij te maken.

Toch liever hulp bij het uitzoeken?
Mijn naam is Babs van Hasselt. Ik ben Professional Organizer. U kunt met mij een afspraak maken voor een opruimsessie bij u thuis of op het werk. Kijk voor meer informatie op www.vanhasseltorganizing.nl , mail naar babs@vanhasseltorganizing.nl of bel 06 30774264.

Professionele hulp bij het opruimen. Hoe werkt het?
Een Professional Organizer helpt u bij het structureren en ordenen van uw huis of werkplek. Na een eerste telefonisch contact volgt er een intakegesprek op de plaats die u georganiseerd wilt hebben. Aan het einde van het gesprek worden er afspraken gemaakt over het plan van aanpak, de kosten en de geschatte duur van de opruimsessie. Op de afgesproken dag(en) gaat letterlijk alles wat zich in de te organiseren ruimte bevindt door uw handen. U beslist wat bewaard moet blijven en wat weg kan. Wat bewaard moet blijven wordt gesorteerd. Aan het eind van de sessie wordt de ruimte opnieuw ingericht.