Tip: Vertel iemand over uw plan om orde op zaken te gaan stellen.

Maak van opruimen een spelletje

Verschenen in het Witte Weekblad op 1 april 2009

Wie een huis deelt met een of meer jonge kinderen weet hoe snel een gezellige opgeruimde (kinder)kamer kan veranderen in een complete chaos waarin je struikelt over het speelgoed. Snel veel rommel maken, daar zijn kinderen vaak erg goed in. Maar wie ruimt het op?

Ouders nemen hun kinderen op dit gebied vaak veel te veel uit handen. Al van heel jongs af aan kan een kind helpen met het opruimen van rondslingerende spullen. Bouwstenen, poppen, auto’s en knuffels, geef ze allemaal hun eigen plek en berg ze op in manden en dozen. Doorzichtige plastic dozen zijn er in vele maten en vormen. Je kunt ze stapelen of onder een bed schuiven en je kunt altijd zien wat erin zit. Benut ook de muren door er haken en planken aan op te hangen.

Verzamelingen schelpen of stenen kunnen een plek krijgen in de vensterbank in een accubak of vaas. Mooie tekeningen kunnen aan een lijn door de kamer gehangen worden. Stop ze na verloop van tijd in een grote tekeningenmap en ga twee keer per jaar met je kind door de map heen. Bewaar alleen de hele bijzondere kunstwerken of maak er een mooie foto van en doe ze weg.

Maak het meehelpen makkelijk door voor opbergplekken te zorgen waar je kind ook bijkan. Geef ieder kind een wasmand op de eigen kamer of zet een grote wasmand op de overloop. Zorg voor een stang waar kleren aan kunnen hangen die nog een dag gedragen kunnen worden.

Prik een vast moment op de dag om samen met uw kind op te ruimen en maak er een spelletje van. Kijk hoeveel je kunt opruimen binnen een bepaalde tijd en plak voor elke dag dat er goed is opgeruimd een sticker op een vel papier. Aan het eind  van een week kunt u het kind dan een beloning in het vooruitzicht stellen.

Houd eens in het jaar grote opruiming. Ga samen met uw kind door het speelgoed en bepaal wat mag blijven en wat een andere bestemming krijgt. Stop poppenkleertjes en knuffels in de wasmachine en laat uw kind duplo en lego zelf wassen in een grote teil in de keuken. Ook na zo’n dag kunt u iets leuks in het vooruitzicht stellen.

Tip: monteer een basketbalnetje boven de wasmand. Succes verzekerd!

Toch liever hulp bij het opruimen?
Mijn naam is Babs van Hasselt. Ik ben Professional Organizer. U kunt met mij een afspraak maken voor een opruimsessie bij u thuis of op het werk. Kijk voor meer informatie op www.vanhasseltorganizing.nl , mail naar babs@vanhasseltorganizing.nl of bel 06 30774264.

Professionele hulp bij het opruimen. Hoe werkt het?
Een Professional Organizer helpt u bij het structureren en ordenen van uw huis of werkplek. Na een eerste telefonisch contact volgt er een intakegesprek op de plaats die u georganiseerd wilt hebben. Aan het einde van het gesprek worden er afspraken gemaakt over het plan van aanpak, de kosten en de geschatte duur van de opruimsessie. Op de afgesproken dag(en) gaat letterlijk alles wat zich in de te organiseren ruimte bevindt door uw handen. U beslist wat bewaard moet blijven en wat weg kan. Wat bewaard moet blijven wordt gesorteerd. Aan het eind van de sessie wordt de ruimte opnieuw ingericht.